Állati Szuperképességek

Néhány faj szuperhősöket megszégyenítő képességekkel rendelkezik. Nem véletlen, hogy az éles látással bíró embert sasszeműnek hívjuk, de számos más állat érzékszervei is jóval fejlettebbek a miénknél.

A Grizzly medvék 30 km-ről megérzik a szagodat

Mi emberek maximum arra használjuk szaglásunkat, hogy reggel a kávé illatot szaglászva felébredjünk kicsit, vagy hogy az almás pite illatát megérezve megkívánjuk azt. Egy véreb még azt is meg tudja állapítani, hogy egy-egy szagminta mióta van ott. Tudja, ki sétált végig az utcán tegnap éjjel 11-kor, milyen cigit szívott, és milyen anyagból volt a cipője.

A grizzly medvék pedig még ezeknél a kutyáknál is hétszer jobb szaglással rendelkeznek. Megérzik félelmedet több tíz kilométerről is, és nem sok lehetőséged van menekülni, ha mondjuk a vadonban vagy, és nincs alattad se kocsi, se kezedben fegyver. Ha pedig előbb kinyúvadsz minthogy elkapna, holttestedre is rá fog mozdulni, mert ha nincs jobb, akkor dögevővé válik.

Az ugrópókok négy alapszínt látnak

A természet apró velociraptorjai, az ugrópókok nem csak mindenkinél jobb légyfogók, de elképesztő látásuk is van: tetrakromatikus, tehát nem három alapszínt látnak mint mi, hanem négyet. Már ebből a három színből is szinte végtelen szín keverhető ki, sokaknak már a fukszia, vagy mályva színek is egy felfoghatatlan, másik dimenzióba tartoznak. A negyedik szín amit a pókok látnak az tulajdonképpen az ultraibolya, ami egy egészen új világot nyit meg azoknak az élőlényeknek, melyek képesek érzékelni az uv-t.

Néhány madár beépített GPS-el rendelkezik

Testünkbe épített GPS-ről gyakran álmodunk, mikor éppen bekrepál a telefonos, és egy elhagyatott senkiföldjén kóborolunk már órák óta. A galamboknak ez megvan, a csőrük feletti részen tulajdonképpen egy iránytűhöz hasonló felület található, és a Föld mágneses mezejét használják tájékozódásra. Egyes kutatók szerint pedig szagmintákat készítenek, és annak alapján mozognak. Igazából a galambok tájékozódási kütyüjét a tudomány idáig nem volt képes pontosan meghatározni, szóval nem lehet rossz a cucc.

A pörölycápafélék kiszagolják az elektromosságot

Ez a cápaféle már látványra is rémisztő, mivel arra lettünk programozva, hogy féljünk attól ami megehet minket, főleg ha akkora mint egy kisebb hajó és pengék vannak a fogai helyén. Nem kell ide szuper erő, már így is halálra vagyunk rémülve tőlük, de még ráadásul olyan szenzorai is vannak, amikkel elektromos mezőket tud érzékelni.

Látása, hallása is fejlettebb, azokkal a szenzorokkal pedig tömény sáron keresztül is képes a legapróbb elektromos jeleket is kiszűrni, akár egy fél milliomod voltot is. Csak viszonyításképpen: testünkben 8-10 000 volt virgonckodik, ami trilliószor annyi, mint amennyi egy pörölyfejűnek kell ahhoz, hogy megtaláljon. Akkor is, ha egy bunkerban ülsz az óceán mélyén.