Egyszerű Fokhagymaleves Recept Másnaposságra

Mindig aktuális, mert mindig iszunk. Következésképp másnaposan próbálunk valamit magunkba erőszakolni, hogy legyen egy kis erőnk folytatni a harcot a mindennapokkal, továbbá felépülni estére, az újabb ivászathoz. Mint cseppet sem reprezentatív villámfelmerésünk kiderítette, a fiatalok körében legnépszerűbb receptek a másnaposság elleni levesek, korhely-kaják, ilyesmik. Ha egy mai huszonéves végső elkeseredésében az edények fele nyúl, az korhelylevest akar főzni. Nem is igen tud mást. Sőt, leginkább azt se. Mert nem tudom, megfigyeltétek-e, de a recept írok, az egy külön világ, zárt klub. Ha nem vagy bent, lehetetlen bekerülni. Egymásnak írják a recepteket. Nem lehet őket megérteni. Ilyenekkel jönnek, hogy: “önts hozza 3 dl húsleves levet”. Hát kinek van az otthon? Ha lenne húsleves, minek főznek egyáltalán? Vagy használjak Maggit? Akkor már miért ne az egész levest csináljam Maggiból? (Vagy szappanból, az íze attól se lenne rosszabb.) Meg: “kis sóval ízesítem”. Mi az a kis só?!

Na, ez egy másfajta recept lesz. A végtermék nagyon ízletes, fokhagymakrémleves lesz. Ha elrontod, úgyse fogod észrevenni, főleg ha másnapos vagy. Ez utóbbira való tekintettel, most rövid mondatokban következik, hogy mit kell venned a sarki Tescóban, vagy ha van otthon, akkor sorakoztasd fel.

Gépek (Hardware):

1., Deszka, vágni rajta dolgokat.
2., Éles kés, kicsi is jó. Nem kell nagy költségekbe verni magad, és szamurájkardot venni.
3., Turmix gép. Ha van jó, ha nincs, ne vegyél.
4., Sajtreszelő. Ne mondd, hogy nincsen. Vegyél.
5., Fazék. 3-5 liter űrméretű, tűzálló, általában acél edény, fülekkel.
6., Fakanál.

Étel hozzávalók:

1., Só. Por alakban, közértben főleg zacskóban árusítják.
2., Bors. Őrölt formában pici zacskóban kapható a fűszerosztályon. Még jobb, ami apró fekete bogyónak latszik, és egy darálóban van benne, amit ha elforgatsz, akkor az alján kijön a por.
3., Lila hagyma. Egy db, kicsike.
4., Egy szelet bacon. Más néven, füstölt szalonna. Egy szelet, igen.
5., 16 gerezd fokhagyma. A gerezd, az az, ami a fokhagyma fejben van benne. Kb 2 fej fokhagyma jó eséllyel tartalmaz 16 gerezd fokhagymát.
6., Olíva olaj. Üvegben van, a legkisebbet vegyed. Más olaj nem jó, meghalsz tőlük.
7., Csipsz. Na, itt el lehet szabadulni. A legjobb, a sütőben pirított kukoricából készült csipsz. A legalja a zsíros krumpli csipsz.
8., Kb 10 dkg füstölt sajt, reszeléshez.
9., 3 dl tej.
10., Egy üveg bor, vagy sör, az izgalomra.

Nyisd ki a bort vagy sört, és igyál egy kortyot. Először felvágjuk a fokhagymát. Kiszedegeted a gerezdeket a héjából. Van egy nagy vastag vége, meg egy hegyes vége. A vastagot levágod késsel. Akkor a héját simán le tudod bányászni. Ezt mindegyikkel megismételed. A héját dobd ki a fenébe, az nem kell. Na most, ha van turmixgéped, vágd a fokhagyma gerezdeket 2-3 darabra, a bacont meg hagyd egyben. Ha nincsen, vágd őket hosszában ketté, aztán olyan sok kis pirinyó darabra, ahányra csak bírod. Aztán még aprítsad egy darabig, ahogy a TV-ben a chef csinálja, egyik kézzel a kés markolatát fogod, a másik tenyérrel felülről a pengét, és úgy aprítod a hagymát, hogy csak. A bacont is.

Ha a fokhagyma kész, a lila hagymának is szedd le a héját, vágd ketté, és az egyik felét aprítsd fel.

Gyújtsd meg a gázt, és tegyél rá egy fazekat. A fazékba önts annyi olíva olajat, hogy éppen ellepje az alját. Magyarán, legyen vízmagassága. A tüzet halkítsd le, a minimumra. Szórd bele a fokhagymát és a szalonnát. Egy csapott kiskanál sót. Szórjál bele fekete borsot, mondjuk 1/8 kiskanálnyit, vagy 15 tekerést, ha darálóval van. Nézzed a fokhagymát, nehogy odaégjen. Kb 3-5 percig kell pirítani, azalatt kissé megsötétedik. Fakanállal kevergesd. Ha mar fekete, és a konyhában baromi füst van, akkor odaégett, kezdd az egészet elölről.

Tehát az olaj serceg, a fokhagyma meg finoman lebarnult. Húzd le a fazekat a tűzről, és várjál fél percet. Önts bele fél liter fizet. Két pohár, a gyengébbek kedvéért. Ha az elején a “van turmixgépem” opciót választottad, akkor dobd az egészet a turmixgépbe, és turmixold le. Aztán vissza a fazékba. A turmixgépet egy pici vízzel öblítsd ki, és azt is öntsd a fazékba. Forrald fel az egészet, nagy lángon. Fehéres hab lesz a tetején, az teljesen normális. Ha nincs turmixgéped, akkor simán forraljad az egészet.

Onnan tudod, hogy forr, hogy bugyborékolni kezd a víz. Forraljad 3 percig. Ha ez megvan, ismét húzd le a tűzről, és várj, amíg megnyugszik. Önts bele 3 dl (1 pohár) tejet. Most, hogy túl vagyunk a nehezén, ismét lehet inni egy korty sört, vagy bort.

Tedd vissza a tűzre, kb 2 percre. Az utasítás az lenne, hogy “éppen csak felforralni”, de fordítsuk le ezt úgy, hogy amikor a cucc kavarogni és mozogni kezd, akkor oltsd el alatta a lángot. Szórd bele az előre felaprított lila hagymát. Kész.

Tálaláskor egy leveses tányérba merjél egy adagot, egy maroknyi csipszet törj össze és szórd bele, utána meg a reszelővel reszelj rá némi füstölt sajtot.

Jó étvágyat!