Problémák A Neuralink Agyi Implantátumával

Featured Image

Elon Musk vállalkozása, a Neuralink, problémát jelentett agyi implantátuma kapcsán, miután azt egy 29 éves, quadriplegiában szenvedő résztvevőnél, Noland Arbaugh-nál telepítették.

A január 28-i beavatkozást követően Musk gyorsan bejelentette az X-en, hogy Arbaugh “jól lábadozik” és hogy “az első eredmények ígéretes neuronális aktivitás észlelését mutatják”. Azonban néhány hét múlva a cég szerdán közölte, hogy az eszköz elkezdett hibásan működni.

A Muskkal közösen alapított Neuralink azok közé a vállalatok közé tartozik, amelyek agy-számítógép interfészt fejlesztenek, egy olyan rendszert, amely közvetlen kapcsolatot biztosít az agy és egy külső eszköz között. A Neuralink technológiája úgy van kialakítva, hogy dekódolja az agyból érkező mozgási szándékjelzéseket, lehetővé téve a lebénult személyek számára, hogy csak gondolataikkal mozgassanak kurzort vagy gépeljenek egy billentyűzeten.

A Neuralink egyedi tervezése hozzájárulhatott az eszköz mechanikai problémáihoz. A cég implantátuma egy pénzérményi nagyságú korongból áll, amely a koponyában helyezkedik el. Tartalmaz egy akkumulátort, feldolgozó chippet és egyéb elektronikát, amelyek a rendszer működtetéséhez szükségesek. Ehhez a koronghoz 64 rugalmas „szál” kapcsolódik, amelyek vékonyabbak az emberi hajszálnál, és mindegyik 16 elektródát tartalmaz. A szálak feladata, hogy behatoljanak az agyszövetbe és jelzéseket gyűjtsenek az agysejtcsoportoktól. Azonban a Neuralink szerint ezek közül néhány szál nem maradt a helyén.

Problémák

„A műtétet követő hetekben több szál is visszahúzódott az agyból, ami a hatékony elektródák számának nettó csökkenéséhez vezetett” – áll a Neuralink egy blogbejegyzésében. Ez a adatátviteli sebesség csökkenéséhez vezetett, amelyet bit-per-másodpercben mérünk. A magasabb bit-per-másodperc érték jobb vezérlést jelent.

A blogbejegyzés nem részletezi, hány szál húzódott ki az agyból, vagy hány maradt a helyén. „Elég annyi, hogy így nem kellett volna történnie” – mondja Matt Angle, az Austin-székhelyű Paradromics vezérigazgatója, amely szintén vezeték nélküli agyi implantátumot fejleszt a lebénult emberek kommunikációjának segítésére.

A Neuralink nem nyújtott magyarázatot arra, hogy miért vagy hogyan kerültek ki a szálak, és a cég nem adott további információkat. Az agy norlmálisan kissé mozog a koponyán belül, és lehetséges, hogy néhány Neuralink szál e mozgás következtében húzódott ki.

A Neuralink és Musk hirdette az eszköz előnyeit a korábbi Utah tömbbel szemben, amely az agy-számítógép interfész kutatásának alapja a 1980-as évek végétől. A merev négyzet alakú Utah tömb 96 apró szárat tartalmaz, amelyek mindegyikének a végén egy elektróda található a rögzítéshez. Ezek a szárak behatolnak a szövetbe. A fő korlátozás, hogy nem vezeték nélküli, és külső eszközhöz kell csatlakoztatni egy kábellel.

Ezzel szemben a Neuralink implantátuma vezeték nélküli, és összesen 1024 elektródát tartalmaz. Több elektróda azt jelenti, hogy több adat gyűjthető az agyból – feltéve, hogy az összes elektróda épségben marad.

Az eszköz továbbfejlesztése


A blogbejegyzés szerint a Neuralink ellesúlyozta a hiányzó elektromos szálakat azzal, hogy finomították a felvételi algoritmust, így az érzékenyebbé vált a neurális jelekre. Az állításuk szerint javították a jelek kurzormozgásokká történő konvertálását, valamint továbbfejlesztették a felhasználói felületet, amely jelentősen növelte az eszköz teljesítményét.

Élet az implantátum beültetése előtt


Az implantátum beültetése előtt Arbaugh egy szájban tartott stylust használt, hogy irányítsa a táblagépet, amit egy gondozó helyezett el számára. A stylus csak függőleges helyzetben volt használható és akadályozta a normális beszédet. Hosszú távú használata kellemetlen érzéseket, izomfáradtságot és nyomás okozta fekélyeket eredményezhetett.

A vállalat blogbejegyzése szerint Arbaugh számára a Neuralink eszköze még jelen formájában is jelentős segítséget jelent. Továbbra is használja az implantátumot, ami lehetővé tette számára, hogy újra kapcsolódjon a világhoz és maga lássa el napi tevékenységeit, anélkül, hogy folyamatosan családtagjaira szorulna.