Gondolatok Az Inszomniáról

Featured Image

„Bocs, kicsit ketyós vagyok ma, tegnap volt egy kis inszomniám.” Ilyesmit egyre gyakrabban hallani. Ha kicsit nehezen merülünk álomba vagy rosszul alszunk, máris inszomniásnak érezhetjük magunkat, és elkezdhetünk keresgélni a neten kapcsolódó cikkeket az elalvási/átalvási/kora reggeli inszomniáról. Nem árt, ha azzal is tisztában vagyunk, mi a túró az hogy intermittáló inszomnia. Mivel ezekről tényleg mindent megtudhatunk már, ez a cikk nem erről fog szólni, hanem az inszomniához kötődő problémákról.

Az altatókról

Egyik legegyszerűbb módnak az inszomnia leküzdésére a különféle altatók beszedése tűnik. Manapság a benzodiazepin típusúak a legelterjedtebbek. Lenyeljük, és a probléma meg van oldva – gondoljuk mi. Valójában azonban nem csak azért veszélyesek, mert tolerancia alakul ki és egyre többre lesz szükségünk belőlük, hanem mert függővé is tehetnek. A pszichés vagy fizikai elvonási tünetek részeként szédülés, szorongás, nyugtalanság, vérnyomásesés alakulhat ki. Ha pedig megpróbálunk inkább leszokni róluk, még erősebb inszomnia hatalmasodhat el rajtunk.

Halálos is lehet

Az igen ritka, fatális familiáris insomnia nevű prionbetegséget (hibás szerkezetű, úgynevezett prionfehérje által kiváltott betegség) nagy mértékű alváshiány jellemzi. Ha ilyenben (még) nem szenvedünk, alvászavaraink nem járnak közvetlen életveszéllyel. Viszont azon kívül, hogy egy imszomniás éjszaka utáni beszámíthatatlan, álmatag viselkedésünk akár balesetveszélyes is lehet (főleg ha kocsiba ülünk), számolhatunk a sztrók, cukorbetegség, szívpanaszok megnövekedett esélyével. Kutatások kimutatták, hogy az elégtelen alvással küszködő embereknél vagy 60%-al nagyobb az esélye a kardiovaszkuláris megbetegedésnek.

Nincsen benne semmi jó a világon

„Hú, ha nem tudnék aludni, több dolgot tudnék csinálni. Kitakarítanám a házat, megnézném az összes TV műsort amit napközben a munka miatt kihagytam, végre megírnám azt a könyvet amit 10 éve elkezdeni sem volt időm, vagy lenne még egy munkám, dupla keresetem.” Sokan így vélekednek az álmatlansággal kapcsolatban.

Csakhogy az inszomnia nem a fáradtság és az álmosság hiánya, amivel gyakran azonosítják, hanem folyamatos fáradtság érzet. Amikor mások az igazak álmát alusszák, te felébredsz és elkezdesz mindenféle, cseppet sem relaxáló dolgot művelni: TV-t nézni vagy gépezni, amíg csak a Nap fel nem tűnik az égen. Innentől kezdve a napod a sok Red Bull és kávé miatti gyomorgörccsel, és a lassú reakcióidőd miatt téged piszkáló kollegák leszerelésével fog telni. Koncentrációzavar, irritáltság is jöhet még hozzá.

Rosszabb, mint ahogy mások gondolják

„Nahát, fáradt vagy, na és. A férjem mentőzik, és 4 órát alszik egy éjszaka. Túléli. Az unokatestvéremnek kemoterápiára kellett mennie, kihullott a haja, és már attól hányni kezd, ha meglát egy tál ételt. A sógorom kapott valami vesekezelést, azóta neonzöldet hugyozik. Gondolhatod mennyire tönkrevágta ez a péntek esti kanbulit.„ – leggyakrabban ezekkel a reakciókkal találkozik a szerencsétlen inszomniás, akinek tényleg extra nehéz végigcsinálnia egy napot, mivel folyamatosan energiatakarékos módban üzemel, koncentrálni szinte képtelen, és még eszméletlen fejfájás is kínozhatja. Rengeteg mellékhatása lehet az álmatlan éjszakáknak, főleg ha rendszeresek. Kérünk tehát mindenkit akinek nincs ilyen problémája, legyen megértő a környezetében inszomniás embertársaival.