Forradalmian Vékony: Az Új 2024-es IPad Pro Tesztje

Az Apple legújabb iPad Pro eszközei, az 11 és 13 hüvelykes modellek, mindössze 5,3 mm és 5,1 mm vastagsággal kápráztatnak el. Az új, extra vékony kivitel kényelmesebbé teszi a használatot, még a nagyobb méretű változatot is. Bemutatkozik a Tandem OLED kijelző, amely élesebb képet és kiváló betekintési szögeket kínál, bár az első benyomások alapján nem nyűgözte le a bemutatón részt vevőket. A teljesítményről az M4 chip gondoskodik, amely ígéretes sebességet mutatott.

Ismerkedünk az Apple új tabletjével, a 2024-es iPad Pro-val

Az Apple nemrég bemutatta az új iPad Pro modellt, amelyet egy New York-i bemutatópartin több újságíró is részletesebben megismerhetett. Az Apple nem túloz, amikor az új modellt vékonyságával hirdeti: Az 11 hüvelykes változat 5,3 mm, míg a 13 hüvelykes verzió 5,1 mm vastag, amely láthatóan soványabb és könnyebb, mint a vállalat bármely korábbi modellje.

A különbség oly mértékű, hogy a nagyobb méretű modellt, amelyet korábban mindig kifejezetten nagynak találtam, most sokkal kényelmesebb tartani és használni. (És technikai értelemben szólva még tovább nőtt, 13 hüvelykre a korábbi 12,9-ről.) A Pro és az új Air közötti különbség szinte az egész szobában érzékelhető, és mint valaki, aki az elmúlt másfél évben egy 11 hüvelykes Prot viselt magánál, ez valóban jelentős változás. Egyelőre legnagyobb kérdés a törékenységgel kapcsolatos: vajon lehet-e az új Pro túl vékony ?

Az új Pro legkiemelkedőbb újítása, a vékony kialakításon túl, az új OLED kijelzője. Egy zsúfolt szobában csak rövid ideig tudtam szemügyre venni, így nehéz hosszas értékelést adni arról, hogy milyen a kijelző teljesítménye, de még távolból is világos, hogy mennyivel élesebb a kép. Az Apple által „Tandem OLED”-nek nevezett kijelző fényereje és a nagy betekintési szög remeknek tűnik. A kijelző az újratervezés ellenére nem nyűgözött le azonnal, de így is nagyszerűnek látszik.

És mi a helyzet az M4 chippel, amely az egészet hajtja? Nos, majd meglátjuk. Az iPadek hosszú ideje rendelkeznek több mint elegendő erővel a legtöbb feladatra — az M4 chip nyilvánvalóan arra van kitalálva, hogy a rendkívül intenzív alkalmazásokat is támogassa, mint például az új multicam beállítás a Final Cut Pro-ban vagy a Procreate alkalmazás néhány haladó művészeti funkciója. A rövid bemutató során az iPad rendkívül gyorsnak bizonyult.

Az új Pro modellek vonzerőét fokozza két fejlesztés: Az Apple Pencil Pro és a továbbfejlesztett Magic Keyboard.
A Magic Keyboard már ránézésre és tapintásra is magasabb minőséget sugall. Az alumínium váz és a megnövelt érintőpad jelentős előrelépést jelent az előző modellekhez képest. A gépelés élménye nagyon hasonlít a MacBook Air esetében megszokotthoz, ami egyértelműen a fejlesztők szándéka volt.

Mostantól a billentyűzet felső részén egy sor funkciógomb található, amely általánosságban sokkal praktikusabbá teszi a billentyűzet és érintőpad kombinációját. (Bár az iPadOS még mindig nem tartozik az érintőpadok szempontjából kiemelkedően jól támogatott operációs rendszerek közé, de a WWDC konferencia során várhatóan lesznek fejlesztések ezen a területen.)

A Pencil Pro…

Nos, a Pencil Pro használata hasonló az előd modellekéhez. Az érintések során érezhető tapintási visszajelzést ad, amikor dupla-klikkelünk vagy rányomunk valamire, ami remek kiegészítése a rendszernek, és zökkenőmentesen működött a Pro képernyőjén, miközben rajzoltam és összevissza mozgattam a tartalmakat. A legtöbb izgalmas újdonság azonban szoftveres alapú, és a Pencil Pro legjobb képességei harmadik féltől származó fejlesztésekben rejlenek. A 11 hüvelykes modell 999 dollárért, míg a 13 hüvelykes változat 1,299 dollárért kapható az USA-ban, értelemszerűen kis hazánkban kb a duplajába fog kerülni… Egyértelmű, hogy az iPad Pro nem mindennapi használatra szánt tablet, hanem inkább azok számára javasolt, akik valami többet keresnek, mint az iPad Air vagy a kedvezőbb árú 10. generációs iPad. Az Apple továbbra is fenntartja a hagyományt, hogy a legjobb hardvereket a legmagasabb végű eszközökön kínálja, és úgy tűnik, ez a Pro modell tökéletesen illeszkedik ebbe a sorba.