Robot Szupersztár: Új HD Atlas

Featured Image
A Boston Dynamics búcsúzik a régóta szolgálatban álló HD Atlas robottól, és bemutatja az új, még fejlettebb Atlas modellt. Az új humanoid robot elképesztő mozgékonysága és erősített ízületei emberfeletti képességeket tesznek lehetővé. Az új Atlasnak elektromos aktuátorai vannak, és ijesztő mozgása rémálmainkban is megjelenhet.

Robot Szupersztár: A Régi HD Atlas Nyugdíjazása és Az Új Atlas Érkezése. A régi robotok sosem halnak meg, csupán eltűnnek. (És valószínűleg egy keveset rozsdásodnak is.) Ezen a héten a Boston Dynamics elbúcsúzott a HD Atlastól, attól az emberhez hasonló robottól, amely több mint egy évtizede került bemutatásra. S azonnal leplezték az utódját.

Évek óta riogatott minket az Atlas

Sok évig az Atlas aranyos táncmozdulataival és parkour ugrásaival tartott minket rettegésben, sejtetve, hogy ezek a képességek egy nap talán az emberiség kiirtásához vezethetnek. A robopokalipszis azonban soha nem következett be, és az Atlas egyre szerethetőbbé vált, ahogy dobozokról esett le, asztalokra ugrált, fűben gurult lefelé, és a Dirty Dancing dallamaira táncolt.

Még mielőtt az Atlasnak lehetősége adatott volna a megérdemelt pihenésre, a tegnapi nyugdíjazását követően máris bemutatták egy 40 másodperces rövidfilm formájában a “Teljesen Új Atlas”-t.

Készülj fel újabb éjszakai rémálmokra: az utód robot olyan simán mozog, hogy azt hinnéd, számítógépes animáció, de nem az. Habár a Hyundai tulajdonában lévő Boston Dynamics mindeddig csupán kevés részletet hozott nyilvánosságra az új robottal kapcsolatban, az ügyvezető, Robert Playter az IEEE Spectrumnak elmondta, hogy az Új Atlas “az ízületeiben erősebb egy embernél, sőt még egy elit atlétánál is, és mozgástartománya meghaladja azt, amit egy ember valaha is képes lesz véghezvinni.” Ó, jaj.

Hozzáfűzte, hogy az Ó-Atlas elavult hidraulikáját elektromosan hajtott aktuátorok váltották fel. Az Ó-Atlas egy esetlen, darabos emberként mozgott; az új változat egy ijesztő rák és egy hihetetlenül rugalmas kígyóember keresztezéseként kanyarog és fordul.

Nem szükséges Arnold Schwarzenegger vagy a Skynet ahhoz, hogy aggodni kezdjünk a szupererős, minden terepen járó, kétlábú humanoid robotok miatt, amelyek lépcsőkön sprintelnek, hátraszaltóznak és fejreállnak, s arra is programozhatók, hogy habozás nélkül kitekerjék a nyakunkat. (És soha ne adjunk nekik lézerfegyvert!)

Az Ó-Atlas esetében még megnyugtathattuk magunkat azzal a gondolattal, hogy nem boldogult olyan jól a durva terepen, ahogy az eredeti vírusvideók sugallták – a nyugdíjbavonulás videójában látható bakik szerint. Azonban a mai videó felélesztheti azokat a roboturalmi félelmeket, amelyeket eddig talán elnyomtál magadban. Ez a robot ijesztő, és nem csak azért, mert egy gyűrűfény van az arcán. (Ki tippelte volna a “Robot YouTube influencer” lehetőséget a 2024-es bingó kártyáján?)

Ijesztő is lehet, ha Amazon raktári munkás vagy, mert az Új Atlas ezt a munkát még egyik háromujjas kezét hátrakötve is elvégezné. Valószínű, hogy a Hyundai – amely 2020-ban vásárolta meg a Boston Dynamics-ot, 1 milliárd dollárra értékelve – hamarosan beveti az Atlast autógyáraiban. A “út a Hyundainál kezdődik” – erősítette meg a Boston Dynamics egy közleményben, amely bejelentette az Teljesen Új Atlas piacra dobását.

Egy általános célú humanoid robot, amely képes tanulni menet közben. Mi baj lehet ebből?