Jan Leike A MI Veszélyei Miatt Otthagyja az OpenAI-t


Jan Leike, az OpenAI egyik kulcsfontosságú kutatója, lemondott, miután a cég társalapítója, Ilya Sutskever is távozott. Leike a közösségi médiában azt állította, hogy a vállalatnál a biztonsági kultúra és folyamatok háttérbe szorultak a látványos termékek kedvéért. Leike megjegyzései azután hangzottak el, hogy a Wired arról számolt be, hogy az OpenAI feloszlatta a hosszú távú AI kockázatok kezelésével foglalkozó csapatot, amelyet Leike vezetett. Ez a csapat azért alakult, hogy megoldja az AI biztonsági protokollok megvalósításának alapvető technikai kihívásait.

Az OpenAI eredeti elképzelése az volt, hogy nyíltan hozzáférhetővé tegyék modelljeiket a nyilvánosság számára, de mostanra ezek a modellek zártá váltak, mert a vállalat szerint ezekhez a nagy hatalmú modellekhez való hozzáférés potenciálisan veszélyes lehetne. Leike hangsúlyozta, hogy sürgősen és komolyan kell foglalkozni az AGI (mesterséges általános intelligencia) következményeivel, hogy biztosítsák, hogy az AGI az emberiség javát szolgálja.

A Verge korábban arról számolt be, hogy John Schulman, az OpenAI másik társalapítója, aki Altman-t támogatta a tavalyi sikertelen vezetőségi puccs során, átveszi Leike feladatait. Sutskever, aki kulcsszerepet játszott a Sam Altman elleni sikertelen puccsban, kedden jelentette be távozását.

Leike bejegyzései rávilágítanak az OpenAI-n belüli növekvő feszültségre. Miközben a kutatók azon dolgoznak, hogy kifejlesszék az általános mesterséges intelligenciát, és közben olyan fogyasztói AI termékeket is fejlesztenek, mint a ChatGPT és a DALL-E, Leike és társai aggodalmukat fejezik ki a szuperintelligens AI modellek létrehozásának lehetséges veszélyei miatt. Leike szerint csapatát háttérbe szorították, és nem kaptak elegendő számítási kapacitást és egyéb erőforrásokat a “kritikus” munkájuk elvégzéséhez.

Leike azt írta, hogy azért csatlakozott az OpenAI-hoz, mert úgy gondolta, hogy ez a legjobb hely a világon ennek a kutatásnak az elvégzésére. Azonban hosszú ideje vitában állt az OpenAI vezetésével a cég alapvető prioritásaival kapcsolatban, míg végül elérték a töréspontot.