Bemutatkozik A Rabbit R1

Featured Image
Jesse Lyu, a tech veterán újra színteret váltott, bemutatva az R1-et a CES 2024-en, a készülék Húsvét környékén kerül majd piacra. A Teenage Engineering által tervezett eszköz feltűnő narancsvörös színével és innovatív vezérlőrendszerével hívja fel magára a figyelmet. Az R1 kezelése forgó gombbal és gombokkal zajlik, rendelkezik kamerával, 4G LTE és Wi-Fi kapcsolattal, valamit Bluetooth támogatással.

Kövesd a Fehér Nyulat

A Rabbit bemutatja az R1-et a CES 2024-en

A Rabbit cég bejelentette az R1 nevű új termékét a 2024-es CES technológiai expón. Mesterséges intelligenciával foglalkozni idén? Tépj egy sorszámot! Jesse Lyu, az alapító, azonban nem újonc az iparban; első vállalkozását, a Raven Tech-et, ami egy mobil eszközökre szánt operációs rendszert, a Flow-t fejlesztette, eladta a Baidu kínai tech óriásnak 2017-ben, és ott hardware fejlesztési vezetőként tevékenykedett tovább. Ezt a rendszert akkoriban „Kína Alexájának” nevezték, de a technológia sosem hozta a hozzá fűzött reményeket.

A CES-en Lyu nem mutatta be az R1-et személyesen, csupán a vállalat tudatta, hogy húsvét körül kezdődik a szállítás. Ezt a készüléket egy jól ismert svéd tervezőstúdió, a Teenage Engineering alkotta meg, amely elegáns retro narancs-vörös külsőt kapott — ez az a stúdió, amely korábban Carl Pei’s Nothing márkájának is tervezett. (A TE alapítója jelenleg a Rabbit fő tervezője.)

Az eszköz megjelenése szemet gyönyörködtető: kissé műanyagos, de a színvilág magával ragadja a tekintetet. Van egy kisebb, 2,88 hüvelykes, bal oldalt elhelyezkedő érintőképernyő, amely nem érintéssel, hanem virtuális billentyűzet segítségével működik. Ezt kiegészíti egy nagyméretű forgó gomb a jobb oldalon és egy nyomógomb a szélen. A sarokba helyezett kamera előre, hátra és oldalra is képes fordulni, így védi a privát adatokat. USB-C-n keresztül tölthető.

Megvásárlásakor további kiadásokra kell számítani egy adatcsomag formájában — van egy SIM-kártya foglalat, amelybe SIM-kártyát helyezhet, az R1 pedig csak 4G LTE-t támogatja. Emellett Wi-Fi-hoz is csatlakoztatható, vagy használhatjuk mobiltelefonnal. Bluetooth támogatás is van, így vezeték nélküli fülhallgatók is csatlakoztathatók.

A koncepció egyszerű. Beszéljünk a készülékhez, és az elvégez helyettünk különböző feladatokat, a Rabbit „nagy akciómodelljeivel” — foglaljon Uber-t, vacsorát az OpenTable-en keresztül, játsszon le egy dalt a Spotifyon, vagy rendeljen ételt a DoorDash-en keresztül. Csupán beszélni kell hozzá, mint egy személyi asszisztenshez.

Alapvetően a kommunikáció a készülékkel egy nyomógomb megnyomásával történik. Bármit kérdezünk tőle, válaszol, mintha csak a Google-ba írtunk volna be egy kérdést (elsősorban a Perplexity mesterséges intelligenciát használja). Van egy kamera is, így tárgyakra mutatva is kérdéseket tehetünk fel. Sok tech-médium „A CES legjobbjai” listájára is felvette (ez talán kissé túlzás).

Az interakciók alapja az R1-en egy forgó gomb, majd egy oldalsó gomb megnyomása. Sajnos a görgési funkció nem konzisztens; nem elég gyors, nincs haptikus visszajelzés, és sokat kell görgetni a választások között. Elképesztő, hogy a Rabbit miért nem tudta ezt megfelelően megoldani egy ilyen korlátozott funkcionalitású eszközön. Még a hangerő-szabályozás is problémát jelent – amikor az R1-től a hangerő csökkentését kérem, azt válaszolja: „Nem tudom szabályozni az R1 hangerőjét.” Ehelyett két kézzel kell kínlodni a tekerö-görgövel. Visszalépés gomb sincs – ki fogod találni… igen, a képernyő tetejére kell visszevendni a görgövel.

A Vision funkciót használva megkérdezhetjük az R1 kameráját, hogy nézzen meg valamit követlenül előttünk, és adjon róla információt. Ez elég jól működik – leírta a kutyámat, feleségemet „fiatal nőként” jellemezte, ami örömteli volt számára, engem pedig „középkorú férfiként.”

Azonban…

Tudod, mi más tudja ezt jól csinálni? Okostelefonok! Ez is gyakran felmerülő kérdés, amikor az R1-et bemutatom: „Miért nem lehetett inkább ez csak egy app?”

Ezt a kérdést felvetettem David Widdernek, a Cornell Tech-en, aki nyílt forráskódú mesterséges intelligenciával foglalkozik. „A saját hardware valóban menő – egyre nagyobb a frusztráció az alkalmazásfejlesztők körében, hogy mennyi pénzt kell fizetniük az Apple-nek és a Google-nek. Úgy vélem, van egy kis ‘Saját dolgainkat akarjuk csinálni és nem akarunk nekik megfelelni’ érzés mindenkiben. Ezért is épit saját hardware-t, aki tud.”

Ez érthető, de az R1 még nincs kész. Egy vállalat 200 dollárért többet is kínálhatna annál, hogysem ingyenes béta tesztelői legyünk… Bár a Rabbitnak van egy “funkciók és szolgáltatások” útiterve – beleértve egy Oktató Módot, amely lehetővé teszi, hogy megtanítsd az R1-et konkrét feladatok elvégzésére –, azt javaslom, hogy látogass vissza, amikor több funkciót és valóban hasznos dolgot kínálnak.

Végül, a legnagyobb probléma a Rabbit R1-gyel az, hogy most már két készüléket kellene magammal hordanom. A mobiltelefont egyáltalán nem váltja ki. (Furcsának tűnhet, de a Humane Ai Pin jobb volt ebből a szempontból, mivel viselhető, így nem kell zsebben hordanom vagy kézben tartanom. Bár az 700 dollár, a Rabbit R1 meg csak 200.)