Cheyenne Szuperszámítógép Árverése: Tudománytörténelmi Gépezet Eladó

Featured Image
A Cheyenne szuperszámítógép, amely 2016 óta Wyoming államban helyezkedik el, most árverésen kínálják. Eredetileg a világ huszadik leggyorsabb gépezeteként dícsérhető, jelenlegi licitära 270,085 dollár. Korábban jelentős szerepet játszott az atmoszférakutatás és oktatás terén. A licitáció május 3-án zárul.

A Cheyenne szuperszámítógép árverése

Kedden az Amerikai Szövetségi Szolgáltatások Adminisztrációja árverésre tűzte a kivont Cheyenne szuperszámítógépet, mely Wyoming állam Cheyenne városában található el. A 2016-ban üzembe állított, 5,34 petaflop teljesítménnyel rendelkező számítógép annak idején a világ huszadik legvadabb teljesítménye volt. Az árverés kezdőára 2,500 dollár volt, azonban a jelenlegi licit már 270,085 dolláron áll.

A számítógép hivatalosan 2017. január 12. és 2023. december 31. között volt üzemben az NCAR-Wyoming Szuperszámítógép Központban, és korábban energiatakarékos modellnek számított, jelentős mértékben hozzájárult az légköri és földrendszer-tudományok kutatásához.

„Működési ideje alatt a Cheyenne több mint 7 milliárd magórát teljesített, több mint 4,400 felhasználót kiszolgálva,” áll az Atmoszférikus Kutatások Egyetemi Szövetségének (UCAR) hivatalos Cheyenne információs oldalán. „Jelentős szerepet töltött be az oktatásban is, több mint 80 egyetemi kurzust és képzési eseményt támogatva. Majdnem 1,000 projekthez segédkezett kezdő posztgraduális diákoknak és posztdoktoroknak. Talán a legbeszédesebb az a tény, hogy a Cheyenne által támogatott kutatások több mint 4,500 cikket, disszertációt és egyéb műveket eredményeztek.”

A csúcsteljesítmény 5,340 teraflop (4,788 Linpack teraflop) volt, ami az SGI ICE XA rendszer esetében több mint 3 milliárd számítást jelentett másodpercenként / watt energiánként, háromszor jobb energiatakarékosságot eredményezve elődjéhez, a Yellowstone-hoz képest. A rendszer 4,032 két processzoros csomópontból állt, minden csomópontban két 18-magos, 2,3 GHz-es Intel Xeon E5-2697v4 processzorral, összesen 145,152 CPU maggal. Ezenfelül rendelkezett 313 TB memóriával és 40 petabájt tárolókapacitással. Az egész rendszer működése körülbelül 1,7 megawatt energiát igényelt.

A jelenlegi legkiválóbb szuperszámítógép — the Frontier az Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumban, Tennessee államban — 1,679.82 petaflop elméleti csúcsteljesítményre képes, 8,699,904 CPU magot foglal magában, és 22.7 megawatt energiát használ.

A GSA felhívja a figyelmet, hogy a Cheyenne leendő vásárlóinak tudatában kell lenniük, hogy a nehéz állványok és komponensek kezeléséhez szakemberre és megfelelő berendezésekre lesz szükség. Az árverés tartalmaz hét E-Cell egységet, hűtési elosztó egységgel (CDU). Minden E-Cell körülbelül 680 kilogramm súlyú. Az árverés részét képezik továbbá két légkondicionált Cheyenne kezelő állvány is, mindegyik 1,134 kilogrammot nyom, melyek szervereket, kapcsolókat és egyebeket tartalmaznak.

Jelenleg már 23 potenciális vásárló licitált erre a számítástechnikai kolosszusra. Az árverés május 3-án délután 6:11-kor zárul Amerikai Középidő szerint. Ne hagyd, hogy a bonyolult kábelezés túlzottan magijesszen: ahogy az árverési oldal is megjegyzi, „az optikai és CAT5/6 kábelezés nem része az újraértékesítési csomagnak.”