Az Arcfelismerő Technológiák Aggasztó Képessége

Featured Image

Kutatók Aggodalmat Fejeznek ki az Arcfelismerő Technológiák Kapcsán

Kutatók figyelmeztetnek, hogy az mesterséges intelligencia általános arcfelismerő technológiái komolyabb fenyegetést jelenthetnek, mint korábban gondolták, különösen a személyes adatok védelme szempontjából. Egy friss tanulmány szerint az MI képes arra, hogy semleges kifejezésű arcok alapján sikeresen megjósolja egy személy politikai hovatartozását.

Egy frissen közzétett tanulmány, mely az American Psychologist folyóiratban jelent meg, azt mutatja, hogy az algoritmus képes a politikai nézetek pontos megtippelésére, ami hasonló pontosságú, mint amikor egy állásinterjú prediktálja a munkahelyi sikerességet, vagy amikor az alkoholfogyasztást összekapcsolják az agresszivitással. A tanulmány vezető szerzője, Michal Kosinski elmondta, hogy 591 résztvevő töltött ki egy politikai orientációs kérdőívet, mielőtt az MI “digitális ujjlenyomatot” készített az arcukról, és összehasonlította őket egy adatbázissal a nézetek előrejelzése érdekében.

“Azt gondolom, hogy az emberek nem is sejtik, mennyi mindent fednek fel pusztán azzal, hogy közzétesznek egy képet,” mondta Kosinski, a Stanfordi Egyetem Üzleti Iskolájának szervezeti magatartás tanára.

“Tudjuk, hogy az emberek szexuális orientációja, politikai nézetei, vallási véleményei védendők. Korábban ez másképp volt. Régen bárki beléphetett bárkinek a Facebook fiókjába és megnézhette például a politikai nézeteit, a kedveléseit, a követett oldalakat. De sok éve, a Facebook ezt megszüntette, mert a döntéshozók, a Facebook és a újságírók számára egyértelművé vált, hogy ez egyszerűen elfogadhatatlan. Túlságosan veszélyes,” folytatta.

A tanulmány az MI-t használta az emberek politikai beállítódásának megjósolására semleges kifejezésű arcok alapján.

“De még mindig megnézheted a Facebookon bárki képét. Ez a személy soha nem találkozott veled, soha nem engedélyezte, hogy megnézd a képét, soha nem osztaná meg a politikai nézetét… és mégis, a Facebook megmutatja a képét, és amit a tanulmányunk mutat, hogy ez lényegében azt jelenti, mintha csak elmondaná saját politikai orientációját,” tette hozzá Kosinski.

A tanulmány szerzői a résztvevők képeit nagyon szabályozott körülmények között gyűjtötték össze.

“A résztvevők nagy fekete pólót viseltek, hogy eltakarják a ruháikat. Minden ékszert levettek, és szükség esetén leborotválták az arcszőrzetüket. Arclemosó kendőket használtak a smink eltávolítására addig, amíg egy friss kendőn semmilyen maradvány nem volt látható. Hajukat hajgumival, hajtűvel és hajpánttal fogták hátra, ügyelve arra, hogy ne legyenek kócos szálak,” írták.

A VGGFace2 arcfelismerő algoritmus aztán megvizsgálta a képeket, hogy meghatározza az “arcleírókat, vagy egy numerikus vektort, amely egyedi az adott személyre és következetes az eltérő képei között,” folytatja a tanulmány.

Az MI állítólag képes megjósolni a politikai beállítódásokat kifejezéstelen arcokból.

“Az adott képről kinyert deskriptorokat (arcleírókat) összehasonlítják az adatbázisban tároltakkal. Ha elég hasonlóak, az arcok egyezőnek tekintendők. Itt lineáris regressziót használnak az arcleírók politikai orientációs skálára való leképezésére, majd ezt a leképezést használják a korábban nem látott arc politikai orientációjának megjósolására,” áll a tanulmányban.

A szerzők azt írták, hogy eredményeik “sürgetik a tudósokat, a közvéleményt és a döntéshozókat, hogy ismerjék fel és foglalkozzanak az arcfelismerő technológia személyes adatok védelmére jelentett potenciális kockázataival” és hogy “érdekes adalék: a politikai orientációval összefüggő arcvonások elemzése szerint a konzervatívok hajlamosak nagyobb alsó arccal rendelkezni.”

“Talán a legsürgetőbb, hogy tanulmányunk azt sugallja, hogy a széles körben elterjedt biometrikus megfigyelő technológiák a korábban gondoltnál fenyegetőbbek,” figyelmeztetett a tanulmány. “Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a természetes arcképek információt hordoznak a politikai orientációról és más intim jellemzőkről. De nem volt világos, hogy a jóslatokat az önkifejezés, az állandó arcvonások, vagy mindkettő tette lehetővé. Eredményeink, amelyek szerint az állandó arcvonások jelentős részét képezik a jelzésnek, azt jelentik, hogy az egyéneknek kevesebb kontrolljuk van a saját személyes adataik felett,” mondta Kosinski a Fox News Digitalnak.

Az MI állítólag képes megjósolni a politikai beállítódást semleges kifejezésű arcokból.

A szerzők összegzése szerint “az emberek jellemvonásainak még durva becslése is jelentősen javíthatja az online tömeges meggyőzési kampányok hatékonyságát” és hogy “a tudósoknak, a közvéleménynek és a döntéshozóknak észre kellene venniük és fontolóra kellene venniük az arcképek rögzítésének és feldolgozásának szabályozását szigorító politikák megfontolását.”