Google Monopóliuma Kérdéses: 20 Milliárd Dolláros Apple Megállapodás

Featured Image
Az USA bírósága vizsgálja, hogy a Google jogtalan előnyökre tett-e szert, amikor évenként 20 milliárd dollárt fizetett az Apple-nek, hogy biztosítsa helyét az iPhone- és Safari felhasználók körében. Ez a kartellper azt próbálja tisztázni, hogy a Google monopóliumi helyzetben van-e, kiszorítva versenytársait, mint a Microsoft Bingjét, és torzítja-e a piaci versenyt.

Vajon az iPhone-on maradna-e vezető pozíciójában a Google, ha nem fizetne 20 milliárd dollárt az Apple-nek?

Egy amerikai bíró hamarosan döntést hoz a Google sorsáról egy történelmi jelentőségű kartellper keretében, amiben furcsállja, hogy a vállalat állítása szerint kiemelkedő keresőmotorral rendelkezik, ugyanakkor milliárdokat fizet az Apple-nek a versenytársak kizárására.

A Microsoft az elmúlt két évtized során több mint 100 milliárd dollárt fordított a Bing keresőmotor fejlesztésére, azonban csak csekély piaci részesedést sikerült elérnie. Az Egyesült Államokban a webes keresések kilencven százaléka a Google-n keresztül történik, a többi keresési aktivitást a Bing és egy hosszú lista kisebb versenytárs osztja meg.

Csütörtökön az amerikai kormány arra kérte egy washingtoni szövetségi bírót, hogy mondja ki, a Google tisztességtelen módszerekkel tartja-e meg vezető szerepét, manipulálva ezzel a felhasználókat annak érdekében, hogy kiszorítsa a Microsoftot és egyéb versenytársakat.

A Google dominanciáját látva az amerikai Igazságügyi Minisztérium 2020-ban pert indított a vállalat ellen, monopóliummal és kartellellenestörvény megsértésével vádolva. A felek titkos tárgyalásokat folytattak az előző év végén, majd majdnem öt hónapnyi szünet után az amerikai bíró, Amit Mehta az adatok kiértékelése mellett döntött.

Mehta csütörtökön hallgatta meg a záró érveket, melyek során a kormány ügyvédei hangsúlyozták, hogy a Google vezető pozíciója még éveken át fennmaradna beavatkozás nélkül – annak ellenére, hogy új fenyegetések, mint például az AI chatbotok, úgymint a ChatGPT, felbukkannak. “A keresőmotorok piaca nem fogadta be a versenytársakat,” mondta Kenneth Dintzer ügyvéd.

Ez az ügy volt az első, mely tárgyalásra került azóta, hogy 2019-ben a Donald Trump elnöksége alatt fokozták a nagy tech cégek elleni kartellellenőrzéseket. A Biden-adminisztráció azóta sem lassított.

A kormány szerint a Google 20 milliárd dollár felett fizet évente az Apple-nek, hogy világszerte az iPhone-okon és a Safari böngészőben alapértelmezett keresőmotor maradhasson. Ezen kívül a Google további több mint 1,5 milliárd dollárt fizet évente vezeték nélküli szolgáltatóknak és eszközgyártóknak, valamint több mint 150 millió dollárt böngészőknek hasonló alapértelmezésekért az Egyesült Államokban – állítja a kormány. A Google megengedheti magának, hogy ezeket az összegeket kifizesse és még mindig óriási profitot realizáljon, mert monopóliumi helyzetben van az amerikai kereső- és hirdetési piacon, állítja a kormány.

A Google ügyvédei ellentmondanak az állításoknak, mondván, hogy olyan cégek, mint az Apple, a Google-t választják alapértelmezettnek, mert jobb élményt nyújt a felhasználóknak, nem pedig azért, mert fizetnek érte.